Hoofdcontent

Zeepkistenrace

Zaterdag 13 juli 2024

IJsclub De Telegraaf en Stichting De Oranjevriend hebben de handen ineengeslagen om de Ammerse zeepkistenrace te realiseren aan de stoep van de dijk bij Sporthal De Reiger, aan de Boomgaard. Het festijn vindt plaats op zaterdag 13 juli.

Velen zullen het zich nog wel herinneren: het gezellige evenement onder de naam 'Fiets ‘m d’r in' langs de Molenkade vijf jaar geleden. Daar moest een vervolg op komen, dachten medeorganisatoren Robbert Brand en Bram van Wijk. Fiets ‘m d’r in is dan ook de voorganger van de aankomende Ammerse zeepkistenrace.

“We krijgen al jarenlang vragen wanneer we Fiets ‘m d’r in weer eens organiseren. We hadden toen een overvol programma, het weer was perfect én iedereen maakte plezier. Maar wij vinden het nu net de uitdaging om met iets nieuws te komen en niet te herhalen wat we al eens hebben gedaan.”

 

De stoep
Laat het nu net zo zijn dat de huidige voorzitter van IJsclub De Telegraaf, Robbert Brand, naast de stoep van de dijk woont. Dé ideale plek voor een zeepkistenrace. De twee partijen waren er dan ook snel uit: ‘we gaan weer iets geweldigs organiseren’.

Een (extra) feestelijke dag hebben de bewoners van het dorp ook wel verdiend. Doordat de nationale dodenherdenking dit jaar op een zaterdag viel werd het organiseren van feestavonden in de feestweek beperkt tot één weekend in plaats van twee weekenden. “De bewoners hadden dus nog iets te goed van ons. En omdat Fiets ‘m d’r in precies vijf jaar geleden werd georganiseerd leek dit ons de perfecte gelegenheid."

 

Ter land ter zee en in de lucht
Dat er nu net voor een zeepkistenrace is gekozen, is geen toeval. Medeorganisator Bram van Wijk is altijd dol geweest op het tv-programma Ter land, ter zee en in de lucht. Na de ‘zee’-editie zijnde Fiets ‘m d’r in is het nu tijd voor de ‘land’-editie met de Ammerse zeepkistenrace.

Tijdens deze zeepkistenrace mogen bewoners met een zelfgemaakt voertuig met stuur en rem maar zónder motor en aandrijving de stoep afrijden. En de stoep wordt ook nog eens verhoogd met een houten schans. Zowel de snelste als de meest creatieve deelnemers kunnen rekenen op een mooie prijs, overhandigd door drie echte Ammerse juryleden. En voor wie niet zelf mee wil doen is er een enorm veld waar zij de race kunnen bekijken en waar ze versnaperingen kunnen halen.

 

Laagdrempelig
“We wilden ervoor zorgen dat jong en oud mee kon doen, en dat het enigszins laagdrempelig bleef. Sommige deelnemers spenderen dagen aan hun eigen originele voertuig, anderen pakken het misschien simpeler aan door een oude skelter uit de schuur te halen en de ketting eraf te halen.”

De organisatie stelt op de dag zelf ook nog drie skelters beschikbaar voor wie geen eigen voertuig kan regelen. Robbert Brand en Bram van Wijk hopen op een overvol programma met honderden bezoekers, net zoals bij Fiets ‘m d’r in.

Rond half twee ’s middags gaan de jongste deelnemers de strijd aan, in de categorie jeugd van 10 tot en met 15 jaar oud. Later op de middag, na een pauze, is het aan de oudere deelnemers: iedereen vanaf 16 jaar oud.

 

Met meer leden meer leuke dingen
Tijdens de dag zelf kunnen geïnteresseerden lid worden van de IJsclub. “Met meer leden kunnen we nóg meer leuke dagen als deze organiseren.”

Voor alle spelregels en aanmelden, kijk op www.oranjevriend.com/programma/de-ammerse-zeepkistenrace of op www.ijsclubdetelegraaf.nl/agenda.

 

bron : Het Kontakt