Hoofdcontent

Kinderen

Als ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Dat is een mooie, maar veeleisende taak. Gelukkig hoef je het opvoeden niet alleen te doen. Andere mensen kunnen je ondersteunen. Denk aan familieleden, vrienden, buren, de pedagogisch medewerker op het kinderdagverblijf, de leerkracht of sportcoach. Zij maken allemaal deel uit van de opvoedomgeving van je kind. Lees hieronder welke hulplijnen in Gemeente Molenlanden we beschikbaar hebben.

 

Sociaal Team Molenlanden

Wil jij graag meedoen maar kan je dit niet alleen? Of wil je kind graag meedoen en kan hij of zij het niet alleen? Voor tijdelijke extra ondersteuning kan je terecht bij het Sociaal Team. In het Sociaal Team zitten jeugdprofessionals die (specialistische) ondersteuning kunnen bieden voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Samen werken we aan wat nodig is om het weer zelf te kunnen doen.

Ga voor meer informatie naar de website van Gemeente Molenlanden of meld je aan voor een bijeenkomst of cursussen.

 

Jongerenwerk

Jong Molenlanden voert in Molenlanden het jongerenwerk uit. Je kunt bij hen terecht voor algemene vragen. Bijvoorbeeld over geld, werk, een bijbaan of school.  De jongerenwerkers geven ook 1 op 1 coaching. Dit kan zowel een verkennend gesprek zijn, een aantal gesprekken of een langer traject waarin we met jou werken aan een vraag/doel. Meer informatie over onze jongerenwerkers en de mogelijkheden vind je op https://www.jongmolenlanden.nl/

Vragen? Neem dan hier contact met ons op. 

 

Jong JGZ - Gezond en veilig opgroeien

Jong JGZ biedt gratis professionele ondersteuning aan alle kinderen en jongeren in Zuid-Holland Zuid. Vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van achttien jaar kijken we mee met de groei en ontwikkeling van je kind. Dat doen we tijdens contactmomenten op het consultatiebureau of op school. Onze jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, assistenten en pedagogen adviseren, wegen, meten, nemen oog- en gehoortesten af en vaccineren op de juiste momenten. 

Maar we doen nog veel meer! Ons team van gepassioneerde professionals staat altijd voor je klaar. Wanneer je uitdagingen tegenkomt bij het gedrag, de gezondheid of ontwikkeling van je kind. Of bij onzekerheden over het ouderschap, de opvoeding of verzorging. En als het nodig is zoeken we de juiste specialist in ons netwerk, zoals een huisarts, fysiotherapeut of logopedist. We weten als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om op te groeien. Daarom is geen vraag ons te gek. We denken graag met je mee! Meer informatie op www.jongjgz.nl/contact

 

Buurtgezinnen - Opvoeden doen we samen

Buurtgezinnen organiseert ondersteuning voor vraaggezinnen. Gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen), worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast.

Buurtgezinnen is laagdrempelig, op vrijwillige basis, gebaseerd op vertrouwen en zolang als nodig. We bouwen de relatie tussen de gezinnen rustig op.  Als steungezin wordt je voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. De band die tussen twee gezinnen ontstaat, verschilt per match; van hechte vriendschap tot gewoon plezierig contact. 

Aanmelden als vraaggezin of als steungezin?
Dat kan via www.buurtgezinnen.nl. De coördinator van Buurtgezinnen Molenlanden, Lianne de Keizer, neemt contact met je op om kennis te maken met jouw gezin.

 

Home-Start - Opvoedondersteuning en een vriendschappelijk contact voor ouders

Het opvoeden van kinderen is niet altijd makkelijk en iedereen denkt wel eens doe ik het wel goed, of hoe pakt een andere ouder dit eigenlijk aan? Misschien ben je net zwanger van je eerste kindje of sta je alleen voor de opvoeding en wil je graag iets ondernemen waar je alleen niet aan toekomt. 

Vrijwilligers van Home-Start Molenlanden hebben ervaring met opvoeden. Hij/zij luistert naar je, kijkt en denkt mee en kan je, wanneer je daarom vraagt, advies geven. Je vragen en twijfels worden herkend maar ook de leuke momenten die het opvoeden met zich mee brengt. De ouder houdt zelf de regie en geeft aan waaraan hij/zij behoefte heeft. 

Humanitas Home-Start biedt die ondersteuning waar jij behoefte aan hebt, gratis. Voor een paar keer of voor een periode tot maximaal 1 jaar, zolang jij het prettig vindt.

Wil je weten wat Home-Start voor jou kan betekenen, of wil je zelf vrijwilliger worden?
Kijk op www.home-start.nl of www.humanitas.nl.

 

De LimonadeBrigade - Voor alle ouders in Molenlanden

Je herkent het vast wel… waar haal je inspiratie vandaan om iets leuks te gaan doen met je kind? Waar vind je inspiratie en informatie dichtbij huis over opvoeden en opgroeien? Waar kun je even bijpraten met andere ouders over de fase waarin jullie zitten? Baby, dreumes, peuter, kleuter, schoolgaand kind. Op al deze vragen en nog meer hebben wij, van De LimonadeBrigade, meestal wel een antwoord. Meestal…want ook wij zijn opvoeders, ouders of gewoon man/vrouw met onze eigenaardigheden. Ook wij leren nog elke dag om gewoon ‘mens’ te zijn. 

We creëren samen lokale Inspiratieplekken van opgroeiers en opvoeders, waar we elkaar ontmoeten, leren kennen en samen met onze kinderen nieuwe dingen kunnen ontdekken. Daarnaast omarmen we met elkaar bestaande en nieuwe initiatieven in Molenlanden. Bijvoorbeeld: workshops, wijkfeesten, natuur-, sport- en cultuuractiviteiten, festivals, goede doelen en zo nog veel meer!

Zin om mee te doen? Iedereen is welkom! Maak verbinding, leg contacten, stel je vragen, doe inspiratie op of kom gezellig langs bij één van de activiteiten en spreek een teamlid aan. In Giessenburg kun je binnenwandelen om de week op vrijdagochtend tussen 9:30 en 11:30 uur. In Groot-Ammers (onder de naam Bakkie Kroost) elke laatste maandagochtend van de maand tussen 10:00 en 11:30 uur. Meer informatie vind je op www.limonadebrigade.nl.